Het is woensdagochtend en Sander van der Gaauw komt met vierkante ogen binnen. Logisch, want op het moment dat we dit artikel schrijven is de game Red Dead Redemption net verschenen. En daar besteedt de paid advertising specialist van Conduqt al zijn vrije tijd aan. Maar tussendoor moet er ook nog ruimte gemaakt worden om 36 uur per week te werken. En juist over dat werk praten we met Sander.

Je bent al lange tijd actief bij Conduqt. Hoe is het begonnen?

“In 2015 kwam ik binnen bij Conduqt als stagiair, afkomstig van de opleiding Bedrijfskunde. Ik hield me bezig met affiliate marketing websites die we via ons bedrijf Mondola beheren. Zo heb ik een half jaar lang aan Korting.nl mogen sleutelen. Het was een leuke en leerzame stage. Ik ben wel een ondernemend type en op basis van wat ik geleerd heb ben ik zelfs in mijn vrije tijd ook wat gaan experimenteren met eigen affiliate websites.”

Blijkbaar heb je het goed gedaan tijdens je stage, want je bent bij Conduqt gebleven. Waarom?

“Ik heb het zeker goed gedaan, want de omzet van Korting.nl verdubbelde tijdens mijn stageperiode, haha. Blijkbaar was men wel tevreden met mij en dus ben ik parttime blijven werken. In die tijd heb ik kennis gemaakt met andere vakgebieden zoals SEO.”

En toen was je studie af.

“Toen ik mijn diploma had vond ik snel een fulltime functie bij een ander marketingbureau. Daar heb ik veel geleerd op het gebied van paid advertising. Echter kreeg ik in 2017 de kans om terug te keren bij Conduqt. Dat was geen moeilijke keuze. Inderdaad, de tosti’s bij de lunch zijn heel lekker. Maar de mogelijkheid om als paid advertising specialist aan de slag te gaan bij Conduqt wou ik ook niet laten liggen. Het voelt toch een beetje als een warm bad. Al zeg ik dat misschien ook wel omdat de verwarming nu iets te hoog staat. Hoe dan ook, ik had de collega’s van Conduqt wel gemist en het was goed om terug te zijn.”

Inmiddels kan je jouw kennis op het gebied van paid advertising volop inzetten.

“Met veel nieuwe kennis op het gebied van paid advertising kwam ik terug bij Conduqt. Adverteren via Facebook, Instagram, LinkedIn, affiliate websites, Bing en Adwords. Ik regel dit onder meer voor onze eigen webshops, zoals PlatteTVdiscounter en GetLoud. Maar ook andere bedrijven maken gebruik van mijn kennis. Dit zijn bijvoorbeeld Flexa-Shop, Kartracing & Bowling Groningen en Zerocopter.”

Waarom hebben bedrijven hulp nodig met paid advertising?

“Sommige bedrijven doen nog helemaal niet aan paid advertising. Zonde, want het is een zeer geschikte manier om omzet te generen. Echter zijn er ook genoeg bedrijven die er al wel aan doen, maar geen goede resultaten boeken. Het is dan aan mij om eerst de huidige situatie goed te analyseren. Vervolgens kan ik starten met optimaliseren.”

Sander van der Gaauw

Waar gaan bedrijven vaak mee in de fout?

“Veel bedrijven zien natuurlijk ook wel dat er tegenwoordig meer advertentiemogelijkheden zijn dan een radiospotje of reclamebord langs het voetbalveld. Ze starten wel met paid advertising door bijvoorbeeld zelf een Adwords campagne op te zetten. Echter hebben ze geen idee hoe ze dit goed kunnen doen. Zo zie ik weleens dat er zoekwoorden gebruikt worden die niet aansluiten bij de inhoud van advertenties. Of er worden veel te brede zoektermen gebruikt. En niet onbelangrijk: te vaak zie ik advertenties die linken naar ongeschikte landingspagina’s. Op die manier wordt paid advertising alleen maar weggegooid geld.”

Tijd voor actie dus?

“Inderdaad. Meestal zie ik al snel zogenaamde ‘quick wins’. Kleine aanpassingen die je snel kunt doorvoeren. Maar daarnaast is het vooral verstandig om een strategie uit te werken, zodat het bedrijf op lange termijn geld kan verdienen met paid advertising. Bij een opdrachtgever als Flexa-Shop heb ik zo al voor een structurele omzetstijging kunnen zorgen. En bij onze eigen webwinkels heb ik campagnes een stuk efficiënter gemaakt.”

Zie je jezelf nog lang doorgaan als pure paid advertising specialist?

“Ik ben weliswaar een echte specialist geworden, maar ik blijf mijn horizon graag verbreden. Flexa-Shop was bijvoorbeeld erg tevreden met mijn paid advertising werk. Mede daardoor hebben ze Conduqt gevraagd om een compleet nieuwe webshop te bouwen. De webwinkel draaide namelijk op een oud CMS met beperkte mogelijkheden. En dus heb ik samen met mijn collega’s een prachtige webshop gebouwd met Magento als basis. Zo’n groot project, dat vind ik mooi.”

Dat smaakt naar meer?

“Een rol als projectmanager past heel goed bij mij. Contact onderhouden met een opdrachtgever, het overzicht bewaren en verantwoordelijkheid dragen. Een groot project beheren en succesvol afronden, dat geeft veel energie.”

Een avondje gamen geeft ook energie.

“Dat klopt. Dus ik stop nu met praten en ga mijn werk voor vandaag afmaken. Daarna wacht Red Dead Redemption weer op mij. Zal mijn vriendin alleen wat minder blij mee zijn…”